Gréckokatolícka cirkev má pápežovým rozhodnutím nové usporiadanie

30.01.2008 Prešov

Prešov 30. januára (TASR) - Gréckokatolícka cirkev na Slovensku má nové územné usporiadanie a nového arcibiskupa, metropolitu Jána Babjaka. Rozhodol o tom pápež Benedikt XVI. a oznámil to dnes v Prešove predseda ...
Doterajšia prešovská eparchia bola vyzdvihnutá na metropolitné sídlo. Pápež vyčlenil z nej bratislavskú eparchiu a menoval nového biskupa Petra Rusnáka.
Samostatný exarchát so sídlom v Košiciach sa stal eparchiou a eparchom doterajší exarcha Milan Chautur.
Uvedenie Babjaka do úradu sa uskutoční na liturgickej slávnosti v prešovskej katedrále sv. Jána Krstiteľa v nedeľu 17. februára a vysviacka Rusnáka za biskupa bude na tom istom mieste deň predtým v sobotu 16. februára.
Babjak na tlačovej konferencii vyhlásil, že pápežovým rozhodnutím bolo korunované niekoľkoročné úsilie o nové územné usporiadanie tejto cirkvi.
Na margo dôvodov k tomuto kroku nový metropolita uviedol, že doterajšie usporiadanie bolo nelogické, "mne patrilo celé Slovensko okrem Košického kraja", v ktorom fungoval samostatne exarchát s priamou podriadenosťou Vatikánu. Navyše, keď Babjak potreboval navštíviť bratislavskú farnosť, tak absolvoval cestu medzi Prešovom a Bratislavou, pritom "prechádzal cez x biskupstiev západného obradu". Ako dodal, takéto vzdialenosti, "aspoň tu v Európe, nikde nenájdete v biskupstvách".
Babjak nemieni zriadiť nového biskupa pre Rusínov, aby tak vyhovel požiadavkám predovšetkým Rusínskej obrody na Slovensku. Podľa neho veriacich deliť podľa národnosti nebude.
Podľa Rusnákovho vyjadrenia na tlačovej konferencii sídelným chrámom biskupa bude Kostol Povýšenia sv. kríža v Bratislave a sídlom biskupstva susediaca doterajšia farská budova. Informoval tiež, že v pôsobnosti nového biskupstva žije približne 25.000 gréckokatolíckych veriacich.
Samostatná história prešovskej gréckokatolíckej eparchie sa začala písať v roku 1818, keď ju z Mukačevskej eparchie, ustanovenej v roku 1771, vyčlenil svojím rozhodnutím pápež Pius VII. Prvým prešovským biskupom bol Gregor Tarkovič. Medzi jeho nasledovníkmi sú dvaja, ktorých Svätý Otec Ján Pavol II. blahorečil pred pár rokmi za svätých - Pavel Peter Gojdič a Vasiľ Hopko. Relikvie oboch sa nachádzajú v prešovskej katedrále a Ján Pavol II. sa v tomto chráme modlil v júli 1995 ako doteraz jediný pápež, ktorý Prešov navštívil.
 

Vyberte región